Sensorische informatie verwerking

Sensorische informatieverwerking gaat over de verwerking van informatie die via onze zintuigen onze hersenen bereikt. Er zijn vijf zintuigen die bij iedereen bekend zijn: reuk, gehoor, smaak, tast en zicht. Hierdoor krijgen we informatie binnen over de wereld om ons heen. Binnen de SI spelen drie minder bekende zintuigen ook een heel belangrijke rol: het evenwichtsgevoel, de informatie uit spieren/gewrichten en de informatie uit inwendige organen. Deze drie geven informatie over ons eigen lichaam. Al onze zintuigen samen informeren ons dus in feite over ons eigen lichaam en de wereld om ons heen.

Ieder mens verwerkt sensorische informatie op zijn eigen unieke manier. Als reacties van iemand op prikkels vanuit de omgeving of vanuit zijn eigen lichaam anders verlopen kunnen deze storend zijn en het functioneren in het dagelijks leven belemmeren. Dan spreken we van problemen in de sensorische informatieverwerking.

Het kan zo zijn dat de informatie te veel of te weinig de hersenen bereikt. Hierdoor ervaart iemand zijn lichaam en de wereld om zich heen anders, waardoor er dan niet op een adequate manier wordt gereageerd of vertraagd wordt gereageerd. Dit kan problemen opleveren in het meedoen in het dagelijks leven

Voorbeelden:

 • veel botsen, lijf slecht voelen
 • overgevoelig voor geluid, licht, aanraking
 • juist altijd op zoek zijn naar prikkels, beweegonrust
 • niet willen eten
 • slaapproblemen
 • alles in de mond stoppen, kleding kapot bijten

Hulpvragen

 1. veel botsen
 2. overgevoeligheid
 3. beweegonrust
 4. eetproblematiek
 5. slaapproblemen
 6. bijten
 7. alles in de mond stoppen
Sensorische informatie contact